Corrector ortogràfic a Vim

Molts editors, com ara LibreOffice Writer, permeten detectar errors ortogràfics. Però treballar amb editors WYSIWYG no és ideal en tots els casos. De vegades pot ser que necessitem corregir errors ortogràfics en un fitxer de text. Vim permet fer-ho.

Per activar la correcció automàtica executa :set spell(l’anglès és l’idioma per defecte). Podem triar un idioma concret executant :set spell spelllang=ca, sent el valor de spelllangl’idioma utilitzat ( caequival al català).

Normalment, Vim no ve amb suport per a altres idiomes a part de l’anglès. Però no hi ha cap problema, ja que podem crear el nostre propi diccionari afegint paraules manualment (es fa executant zgen la manera normal dins de Vim). Però és més senzill fer servir un diccionari que ja existeixi. Una bona opció és fer servir els diccionaris de LibreOffice.

Ara afegirem un diccionari d’espanyol per a Vim. He gravat un petit vídeo amb asciinema que mostra com l’he instal·lat al meu ordinador. Potser voleu veure’l després de llegir els passos d’instal·lació, o directament realitzar la instal·lació seguint l’exemple del vídeo.

Hem de seguir els passos següents:

  1. Hem de cercar el diccionari per a l’idioma que desitgem. En aquest cas, ens serveix el diccionari de Valencià\Català per a LibreOffice , realitzat pel projecte Softcatalà . Jo descarregaré un diccionari valencià.
  2. Crea el fitxer de diccionari per a Vim executant :mkspell ca cadins de Vim, has d’estar al mateix directori on es va extreure el fitxer ca_valencia.oxt.
  3. Mou el fitxer ca.utf-8.splgenerat al directori $HOME/.vim/spello al directori spellde Vim. Al meu ordinador està a /usr/share/vim/vim90/spell/, però la ruta pot variar depenent del sistema operatiu.
  4. Provarem si funciona. Obre Vim de nou i ejecuta :set spell spelllang=ca. Tot seguit, escriu algun text en català amb alguna paraula mal escrita. Les paraules mal escrites han d’aparèixer ressaltades.

Per trobar més informació sobre aquest tema executa :h spelldins Vim.

Feu un comentari